Mobilnost i fleksibilnost

Jedna od glavnih odrednica funkcionalnosti lokomotornog sustava jest mobilnost.
Pojam mobilnosti mnoge buni, te ga često miješaju s fleksibilnošću. Mobilnost i fleksibilnost dva su različita pojma i bitno ih je znati razlikovati.

Probat ćemo Vam objasniti i mobilnost i fleksibilnost te kako poboljšati i jedno i drugo.

Mobilnost je vrlo važan faktor treninga. Naime, neovisno o tome radi li se sa sportašima ili rekreativcima, manjak mobilnosti uvelike će otežati izvođenje odredjene vježbe te samim time i njenu učinkovitost.

Još gore, nedostatak mobilnosti može dovesti i do ozljede. Ne možete, primjerice, očekivati efikasno i pravilno izvodjenje bilo kojeg oblika čučnja ako nemate mobilne kukove.

Primjerice, pri početku trenažnog procesa u BOSS ATHLETICSU, neovisno s kime- sportašem ili rekreativcem, veliki naglasak stavljen je na dijagnostiku u koju spada i procjena mobilnosti osobe. To nam uvelike pomaže u izradi kvalitetnog individualiziranog programa.

Mobilnost i fleksibilnost svakako jesu povezani, no fleksibilnost bez mobilnosti nema prevelike koristi.
Mobilnost ukratko možemo definirati kao opseg pokreta nekog zgloba i način na koji se on kreće.
Ona ovisi o mnogo faktora od kojih je jedan i fleksibilnost, odnosno, ukratko, dužina mišića tj. koliko se mišić može istegnuti.

Zašto je mobilnost bitna?

Ako se svakodnevno krećete i trenirate sa nedostatkom mobilnosti određenog zgloba, stvara se disbalans.

Uz daljnje vježbanje i kretanje samo ćete više naglašavati nepravilnost i time pojačavati stres na vaše tijelo i zglobove što će gotovo sigurno rezultirati ozljedom. Zvuči logično zar ne?

Upravo zato je zabrinjavajuće koliko se malo pažnje pridodaje važnosti mobilnosti.
Čak i u vrhunskom sportu prerijetko se obraća pažnja na pravilnu dijagnostiku i saniranje problema u mobilnosti. U vrhunskom sportu je upravo mobilnost ona koja može bitno utjecati na izvedbu ali bitnije i dužinu karijere, odnosno odgodu ozljeda. Kada je sportaš mobilan puno se lakše i sigurnije kreće te samim time poboljšava svoju izvedbu.

Metoda, odnosno protokol koji se koristi za otkrivanje slabosti u mobilnosti osobe zove se Functional Movement Screening ( FMS ).
Područja u kojima se najčešće javljaju problem s mobilnosti su ramena, torakalni dio kralježnice, kukovi te koljena.

Nakon dijagnosticiranja FMS-om postoji mnogo metoda kojima se može poboljšati mobilnost.

  • foam rolling – metoda samomasaže valjkom. Foam rolling u početku može biti bolan no nelagoda brzo prođe.
  • vježbe za mobilnost- ovakvih vježbi postoji mnogo i vrlo su specifične. Vježbe za mobilnost vrlo brzo dovode do rezultata i poboljšanja.
  • istezanje- postoji mnogo diskusija oko toga kako i koliko istezanja je potrebno. Postoje i ljudi koji su prirodno gipkiji od drugih. Samo istezanje i razne oblike proći ćemo kao zasebnu temu.

Mobilnost i fleksibilnost su neizostavan dio treninga i prijeko su potrebni za poboljšanje sportske izvedbe, no i puno bitnije – za dugovječnost i izbjegavanje ozljeda.

Testiranje mobilnosti BJJ borca prije vježbi za poboljšanje mobilnosti
Testiranje mobilnosti BJJ borca poslije vježbi za poboljšanje mobilnosti

Similar Posts